| |
Bitek | 17.10.2015 20:06:25 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lubelskie
Posty: 499 #2190051 Od: 2014-8-9
| Opakowanie soczewicy i mniej więcej tyle samo objętościowo ziemniaków trudno mi określić ile ponieważ robię to na oko Po zmieleniu to widać.Soczewicę (najlepsza jest polska kiedyś kupiłam na bazarku chociaż była prawie dwa razy droższa)gotujemy w lekko osolonej wodzie.Gotuje się dość szybko i trzeba pilnować żeby się za mocno nie rozgotowała,odcedzamy.Ugotowane ziemniaki i soczewicę ciepłe jeszcze przepuszczamy przez maszynkę.Dwie duże cebule zeszklić na tłuszczu.Dodajemy do farszu cześć cebuli,sól, pieprz do smaku.Wystudzić dobrze, wtedy jest lepiej lepić.Ciasto; zawsze do mąki dodaję soli,żółtko(nigdy białka bo białko zatwardza ciasto ) i zagniatam ciepłym mlekiem.Podajemy z resztą cebulki ze skwareczkami. _________________ __________________ Pozdrawiam Teresa |
| |
Electra | 29.05.2025 05:01:48 |

 |
|
| |
lora | 18.10.2015 14:48:18 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lubelskie
Posty: 4997 #2190370 Od: 2014-7-11
| O fajny przepis na te pierogi choć ja lepić pierogi nie znoszę, ale dla urozmaicenia jadła w domu trzeba zmusić się a mam soczewicę. A i takiego przepisu na ciasto do pierogów niw znałam. Jak na tygodniu he, he uda misie zrobić te pieroszki to się pochwale...he, he. _________________
Świat moich marzeń
Świat moich marzeń 2 |
| |
iwonaPM | 18.10.2015 17:09:16 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: bxl/lbn
Posty: 3891 #2190432 Od: 2014-7-11
| Teresko dzięki wielkie za przepis ! Nawet nie wiedziałam ,że w tym farszu są ziemniaki  _________________ Iwkowy ogródeczek Iwkowy ogródeczek II
„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton |
| |
Bitek | 18.10.2015 18:45:56 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lubelskie
Posty: 499 #2190491 Od: 2014-8-9
| Iwonko kiedyś dawno ktoś mnie poczęstował pierogami z samej soczewicy ale one mi w ogóle nie smakowały.Moja ciocia przyniosła do mojej mamy takie właśnie z ziemniakami i od tamtej pory takie robię.Tylko daję dużo cebulki i pieprzu.Nawet mój śląski zięć jak przyjeżdża to prosi o takie i placki cebularze Po śląskich wigilijnych to są dla niego najlepsze pierogi Misiu ich dużo nie da się zjeść -dasz radę zrobić  _________________ __________________ Pozdrawiam Teresa |
| |
Keetee | 05.02.2016 15:31:38 |


Grupa: Użytkownik
Posty: 1754 #2235704 Od: 2014-7-11
| A ja robię nadzienie do pierogów z dodatkiem utartej w wiórki, usmażonej i podduszonej marchewki...i cebuli ,polecam rewelacyjne  _________________ Witajcie w mojej bajce :)latooooo :) |
| |
Electra | 29.05.2025 05:01:48 |

 |
|