|   |   | 
| aniamania | 20.10.2014 20:18:10   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Mazowsze
  Posty: 642 #1964262 Od: 2014-7-12
 
  Ilość edycji wpisu: 1 |    1 kg schabu    1 litr mleka  3-4 ząbki czosnku (można dać więcej)      sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, musztarda
  Schab umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, przyprawić gałką i ewentualnie natrzeć musztardą (ja robię bez). Odstawić na 24 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki schab obsmażyć w całości na oleju z każdej strony, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką, jeśli jej nie ma to przykryć dokładnie alufolią, zalać mlekiem, do którego wrzucić pokrojony w plastry czosnek, listki laurowe i ziele angielskie - ilość według własnego smaku. Piec ok. 1,5 h w około 200 stopniach. Podczas duszenia co jakiś czas odwracać schab. Z wywaru pozostałego po duszeniu przygotować sos, doprawić i lekko zagęścić mąką.
         Mleka należy brać do mięsa w proporcji 1:1         np 1,5 kg mięsa 1,5 litra mleka  Naczynie powinno być dość wąskie, żeby mleko zakryło jak największą część mięsa. _________________ Pozdrawiam, Ania | 
|   |   | 
| Electra | 04.11.2025 09:16:23 | 
 
 
   | 
			
			
		  | 
|   |   | 
| iwonaPM | 20.10.2014 20:27:53   | 
 
 
  
  Grupa: Administrator  
  Lokalizacja:: bxl/lbn
  Posty: 3891 #1964269 Od: 2014-7-11
  | Aniu - bardzo ciekawe   Ponieważ lubię eksperymentować to zrobię - a jakże   _________________ Iwkowy ogródeczek Iwkowy ogródeczek II
  „Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton | 
|   |   | 
| maria | 21.10.2014 09:50:29   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: śląsk
  Posty: 2001 #1964521 Od: 2014-7-13
  | Potwierdzam , schab wychodzi tym sposobem bardzo smaczny , delikatny , soczysty  i sosik pyszny tez jest . Robiłam kilka razy , nam bardzo smakuje. _________________ Moja wymarzona działka | 
|   |   | 
| Aszkabis | 21.10.2014 10:44:56   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: wielkopolska
  Posty: 273 #1964549 Od: 2014-9-29
  | Lubię takie nowinki i też eksperymentuję _________________ Ola 9 km od miasta
 
 
 
  | 
|   |   | 
| ewkapaw | 28.11.2014 14:32:47   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: SZCZECIN
  Posty: 73 #1992646 Od: 2014-8-23
  | Mam  pytanko  odnośnie  tego  przepisu   Mleko  w  czasie  pieczenia  nie  wykipi ? _________________ Pozdrawiam EWA | 
|   |   | 
| aniamania | 28.11.2014 18:26:54   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Mazowsze
  Posty: 642 #1992729 Od: 2014-7-12
  | Nigdy mi nie wykipiało. W moim naczyniu mleka sięga poniżej około 5-6 cm od brzegu naczynia. _________________ Pozdrawiam, Ania | 
|   |   | 
| ewkapaw | 28.11.2014 18:53:12   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: SZCZECIN
  Posty: 73 #1992741 Od: 2014-8-23
  | Dziękiuję ,  mam ochotę  zrobić  w przyszłym  tygodniu . Zaciekawił  mnie  ten  przepis  -  trzeba  przed  świętami  zrobić  próbę . _________________ Pozdrawiam EWA | 
|   |   | 
| ewkapaw | 14.12.2014 16:03:41   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: SZCZECIN
  Posty: 73 #2001717 Od: 2014-8-23
  | Dzisiaj upiekłam  schab  tą  metodą . Potwierdzam  -  jest  wyśmienity . Nie  jest  suchy , jak  to pieczony  schab  lubi  być . Zgadzam  się  z  Marią  ,  schab  soczysty  ,  delikatny  ,  pyszny    . _________________ Pozdrawiam EWA | 
|   |   | 
| nika28 | 14.12.2014 21:25:25   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: dolny śląsk
  Posty: 117 #2001908 Od: 2014-7-11
  | Ale fajny przepis   Mleko może być 1,5% czy trzeba 3,2% czy obojętnie? _________________ Monika | 
|   |   | 
| ewkapaw | 14.12.2014 21:34:19   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: SZCZECIN
  Posty: 73 #2001910 Od: 2014-8-23
  | Ja  miałam 3,2%  i  pierwszy  raz  robiłam . Może  wypowie się  Marysia  lub Ania _________________ Pozdrawiam EWA | 
|   |   | 
| aniamania | 15.12.2014 21:30:59   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Mazowsze
  Posty: 642 #2002584 Od: 2014-7-12
  | Ja też robiłam z mleka 3,2%. Na jego bazie robi się sos, więc lepsze jest tłuste. _________________ Pozdrawiam, Ania | 
|   |   | 
| Electra | 04.11.2025 09:16:23 | 
 
 
   | 
			
			
		  | 
|   |   | 
| Urazka | 17.12.2014 00:08:21   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Wieś 20 km od Wrocławia
  Posty: 2952 #2003309 Od: 2014-8-9
  | Próbowałyście może dusić ten schab na kuchni a nie w piekarniku? _________________ pozdrawiam, Janina | 
|   |   | 
| DEDE | 21.12.2014 14:17:05   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: R.Śl- B
  Posty: 1415 #2005844 Od: 2014-7-14
  | Będzie ktoś jeszcze robił ten schab? bo fotkę bym chciała widzieć   _________________ Daria WIEŚ POD BOREM.. | 
|   |   | 
| Joane | 22.12.2014 15:46:56   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Niemcy NRW
  Posty: 127 #2006467 Od: 2014-10-21
  | Zaciekawił mie ten przepis i dzisiaj kupiłam schab, Jak zrobię to obfocę i opiszę moje refleksje.  | 
|   |   | 
| Joane | 01.01.2015 23:55:09   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Niemcy NRW
  Posty: 127 #2013190 Od: 2014-10-21
  | Zrobiłam ten schab i potwierdzam, że jest pyszny. Wszyscy goście byli zachwyceni. Obiecane fotki
  
 
  
 
   | 
|   |   | 
| Electra | 04.11.2025 09:16:23 | 
 
 
   | 
			
			
		  |