| |
aniamania | 20.10.2014 20:18:10 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=157435)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Mazowsze
Posty: 642 #1964262 Od: 2014-7-12
Ilość edycji wpisu: 1 | 1 kg schabu 1 litr mleka 3-4 ząbki czosnku (można dać więcej) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, musztarda
Schab umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, przyprawić gałką i ewentualnie natrzeć musztardą (ja robię bez). Odstawić na 24 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki schab obsmażyć w całości na oleju z każdej strony, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką, jeśli jej nie ma to przykryć dokładnie alufolią, zalać mlekiem, do którego wrzucić pokrojony w plastry czosnek, listki laurowe i ziele angielskie - ilość według własnego smaku. Piec ok. 1,5 h w około 200 stopniach. Podczas duszenia co jakiś czas odwracać schab. Z wywaru pozostałego po duszeniu przygotować sos, doprawić i lekko zagęścić mąką.
Mleka należy brać do mięsa w proporcji 1:1 np 1,5 kg mięsa 1,5 litra mleka Naczynie powinno być dość wąskie, żeby mleko zakryło jak największą część mięsa. _________________ Pozdrawiam, Ania |
| |
Electra | 18.06.2024 17:08:56 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![oczka](oczka.png) |
|
| |
iwonaPM | 20.10.2014 20:27:53 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=157284)
Grupa: Administrator ![](star.gif)
Lokalizacja:: bxl/lbn
Posty: 3891 #1964269 Od: 2014-7-11
| Aniu - bardzo ciekawe Ponieważ lubię eksperymentować to zrobię - a jakże ![bardzo szczęśliwy](/emot/icon_biggrin.gif) _________________ Iwkowy ogródeczek Iwkowy ogródeczek II
„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton |
| |
maria | 21.10.2014 09:50:29 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=157507)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #1964521 Od: 2014-7-13
| Potwierdzam , schab wychodzi tym sposobem bardzo smaczny , delikatny , soczysty i sosik pyszny tez jest . Robiłam kilka razy , nam bardzo smakuje. _________________ Moja wymarzona działka |
| |
Aszkabis | 21.10.2014 10:44:56 |
![poziom 4](star_icon4.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=160973)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: wielkopolska
Posty: 273 #1964549 Od: 2014-9-29
| Lubię takie nowinki i też eksperymentuję _________________ Ola 9 km od miasta
|
| |
ewkapaw | 28.11.2014 14:32:47 |
![poziom 2](star_icon2.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=159552)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: SZCZECIN
Posty: 73 #1992646 Od: 2014-8-23
| Mam pytanko odnośnie tego przepisu ![zawstydzony](/emot/icon_redface.gif) Mleko w czasie pieczenia nie wykipi ? _________________ Pozdrawiam EWA |
| |
aniamania | 28.11.2014 18:26:54 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=157435)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Mazowsze
Posty: 642 #1992729 Od: 2014-7-12
| Nigdy mi nie wykipiało. W moim naczyniu mleka sięga poniżej około 5-6 cm od brzegu naczynia. _________________ Pozdrawiam, Ania |
| |
ewkapaw | 28.11.2014 18:53:12 |
![poziom 2](star_icon2.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=159552)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: SZCZECIN
Posty: 73 #1992741 Od: 2014-8-23
| Dziękiuję , mam ochotę zrobić w przyszłym tygodniu . Zaciekawił mnie ten przepis - trzeba przed świętami zrobić próbę . _________________ Pozdrawiam EWA |
| |
ewkapaw | 14.12.2014 16:03:41 |
![poziom 2](star_icon2.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=159552)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: SZCZECIN
Posty: 73 #2001717 Od: 2014-8-23
| Dzisiaj upiekłam schab tą metodą . Potwierdzam - jest wyśmienity . Nie jest suchy , jak to pieczony schab lubi być . Zgadzam się z Marią , schab soczysty , delikatny , pyszny . _________________ Pozdrawiam EWA |
| |
nika28 | 14.12.2014 21:25:25 |
![poziom 3](star_icon3.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=157355)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: dolny śląsk
Posty: 117 #2001908 Od: 2014-7-11
| Ale fajny przepis Mleko może być 1,5% czy trzeba 3,2% czy obojętnie? _________________ Monika |
| |
ewkapaw | 14.12.2014 21:34:19 |
![poziom 2](star_icon2.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=159552)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: SZCZECIN
Posty: 73 #2001910 Od: 2014-8-23
| Ja miałam 3,2% i pierwszy raz robiłam . Może wypowie się Marysia lub Ania _________________ Pozdrawiam EWA |
| |
aniamania | 15.12.2014 21:30:59 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=157435)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Mazowsze
Posty: 642 #2002584 Od: 2014-7-12
| Ja też robiłam z mleka 3,2%. Na jego bazie robi się sos, więc lepsze jest tłuste. _________________ Pozdrawiam, Ania |
| |
Electra | 18.06.2024 17:08:56 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![oczka](oczka.png) |
|
| |
Urazka | 17.12.2014 00:08:21 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wieś 20 km od Wrocławia
Posty: 2952 #2003309 Od: 2014-8-9
| Próbowałyście może dusić ten schab na kuchni a nie w piekarniku? _________________ pozdrawiam, Janina |
| |
DEDE | 21.12.2014 14:17:05 |
![poziom 6](star_icon6.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=157550)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: R.Śl- B
Posty: 1415 #2005844 Od: 2014-7-14
| Będzie ktoś jeszcze robił ten schab? bo fotkę bym chciała widzieć ![oczko](/emot/icon_wink.gif) _________________ Daria WIEŚ POD BOREM.. |
| |
Joane | 22.12.2014 15:46:56 |
![poziom 3](star_icon3.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=161930)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Niemcy NRW
Posty: 127 #2006467 Od: 2014-10-21
| Zaciekawił mie ten przepis i dzisiaj kupiłam schab, Jak zrobię to obfocę i opiszę moje refleksje. |
| |
Joane | 01.01.2015 23:55:09 |
![poziom 3](star_icon3.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=161930)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Niemcy NRW
Posty: 127 #2013190 Od: 2014-10-21
| Zrobiłam ten schab i potwierdzam, że jest pyszny. Wszyscy goście byli zachwyceni. Obiecane fotki
![Obrazek](http://img3.garnek.pl/a.garnek.pl/028/854/28854750_800.0.jpg/zdjecie.jpg)
![Obrazek](http://img3.garnek.pl/a.garnek.pl/028/854/28854751_800.0.jpg/zdjecie.jpg)
![Obrazek](http://img3.garnek.pl/a.garnek.pl/028/854/28854752_800.0.jpg/zdjecie.jpg) |
| |
Electra | 18.06.2024 17:08:56 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![oczka](oczka.png) |
|