Kotleciki z kurzych piersi |
Obiecałam Adze Aguskag przepis na kotleciki, którymi poczęstowaliśmy Ją podczas pobytu u nas. Ja robię je od niedawna a zgapiłam je od mojej koleżanki Ani. - 1 pojedyncza kurza pierś - 3 łyżki oleju - 1 jajko - 1 łyżka (okrągła) mąki ziemniaczanej - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - zielona pietruszka - sól, pieprz, papryka (ja używam słodką) Pokroić piersi na drobną kostkę, dodać olej i wymieszać. Następnie dodać jajko, pokrojoną cebulę i czosnek, mąkę, pietruszkę i przyprawy. Wymieszać i pozostawić w lodówce na godzinę. Wykładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć po kilka minut z każdej strony. My robimy niewielkie kotleciki akurat takie jakie wychodzą z jednej czubatej łyżki. Ponieważ nie ma pewności czy mięso zostało dobrze przyprawione smażymy jeden na próbę. Oprócz tego z soleniem radzę sobie tak, że przekrawam piersi wzdłuż ma 2 lub trzy plastry i solę tak jak na kotlety i osobno też solę jajko bo do takiego solenia mamy wszyscy wyczucie. Można też dodać surową paprykę lub podsmażone na ostrym ogniu pieczarki. |