Moja dieta czyli stabilny związek na całe życie... |
Szef kuchni Renato B. poleca: Czerwona zupa. 2 duże buraki ugotować ze skórką. W rondlu rozpuścić łyżkę masła klarowanego lub nieco oleju. Poddusić świeże 2-3 pomidory lub 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki. Dodać zioła dalmatyńskie, czosnek i sporo czerwonej, słodkiej papryki. Dodać 2 szklanki lekkiego bulionu i pokrojone lub starte na tarce buraczki, czerwoną fasolę z puszki i kilka pociętych w paski suszonych pomidorów. Krótko zagotować gdyż papryka może zgorzknieć. Zupa ma być gęsta . Można nieco posolić choć koncentrat bywa wystarczająco słony. Dodatki to spora ilość natki pietruszki . Zupę można zjeść z czosnkową bagietką. Jeśli chcemy zupełnie bez tłuszczu lub ograniczyć go do minimum, pomidory dusimy we własnym soku. Z całym szacunkiem dla R, to prawie nasz barszcz ukraiński. Brakuje tylko kapusty. |