Moja dieta czyli stabilny związek na całe życie...
Trzy warzywa, bez których nie mogę się obejść zimą:

burak: w formie surowej. Najczęściej jako składnik surówek. Starty na tarce z jabłkiem, kiszonym ogórkiem i z posiekaną czerwoną cebulą to smaczny zastrzyk energii, witamin i substancji podnoszących odporność.
Najlepiej wybierać te średniej wielkości o w miarę jednolitym zabarwieniu miąższu.
Jak ktoś ma wyciskarkę, to może produkować sok, który doskonale wpłynie na samopoczucie, stan zdrowia oraz...kolor siuśków bardzo szczęśliwy
seler zarówno bulwa korzeniowa jak i łodygi selera naciowego. Dorzucam go do surówek i koktajli owocowo-warzywnych. Korzeń ścieram też do masy mięsno warzywnej, z której robię kotlety.
Seler to dawca wit.B,C i PP, cynku, fosforu, wapnia.
jarmuż świeży lub w postaci mrożonej. Najczęściej używam go do koktajli. Dużo witaminy C i K, fosforu, przeciwutleniaczy.

Wszystkie te warzywa są niskokaloryczne, mają w stanie surowym niski indeks glikemiczny.
Zimą, kiedy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona, wzbogacenie diety o te trzy niepozorne warzywka poprawi nasz stan zdrowia.
Polecam wesoły


  PRZEJDŹ NA FORUM