Moja dieta czyli stabilny związek na całe życie... |
Trzy warzywa, bez których nie mogę się obejść zimą: burak: w formie surowej. Najczęściej jako składnik surówek. Starty na tarce z jabłkiem, kiszonym ogórkiem i z posiekaną czerwoną cebulą to smaczny zastrzyk energii, witamin i substancji podnoszących odporność. Najlepiej wybierać te średniej wielkości o w miarę jednolitym zabarwieniu miąższu. Jak ktoś ma wyciskarkę, to może produkować sok, który doskonale wpłynie na samopoczucie, stan zdrowia oraz...kolor siuśków seler zarówno bulwa korzeniowa jak i łodygi selera naciowego. Dorzucam go do surówek i koktajli owocowo-warzywnych. Korzeń ścieram też do masy mięsno warzywnej, z której robię kotlety. Seler to dawca wit.B,C i PP, cynku, fosforu, wapnia. jarmuż świeży lub w postaci mrożonej. Najczęściej używam go do koktajli. Dużo witaminy C i K, fosforu, przeciwutleniaczy. Wszystkie te warzywa są niskokaloryczne, mają w stanie surowym niski indeks glikemiczny. Zimą, kiedy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona, wzbogacenie diety o te trzy niepozorne warzywka poprawi nasz stan zdrowia. Polecam |