Placuszki z cukinii Niskokaloryczne |
1 cukinia ze skórką (z tych zielonych w kształcie grubszego ogórka) 1 papryka czerwona 3 łyżki otrąb (mogą być różne, ja miałam pszenne - najwyższa zawartość błonnika) 2 łyżeczki siemienia lnianego 2 jajka solidny pęczek natki pietruszki sól, pieprz, zioła, zmiażdżony ząbek czosnku, podduszona posiekana cebulka - co kto lubi. Cukinię i paprykę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Można posolić i odczekać aż puści sok, który odlewamy. Dodajemy posiekaną natkę Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Kilka kropli oliwy rozcieramy papierowym ręcznikiem na patelni,rozgrzewamy i układamy łyżką stołową nieduże placuszki. Są dość delikatne, więc czasem przy przewracaniu mogą się rozlecieć. Wyszło mi 17 sztuk z tej proporcji. Fajne danie np kolacyjne. |