Sosik pomidorowo-parykowy do kanapek, mięsa.. |
Sosik: 3 słoiczki koncentratu pudliszki (tradycyjne słoiczki) 3 kg. papryki czerwonej 2,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka octu (polecam pół szklanki zwykłego, pół winnego) 6 dużych ząbków czosnku liść laurowy, ziele ang., chili 2 łyżki soli zioła jakie kto lubi, u mnie: bazylia,oregano, tymianek, majeranek I robimy: Papryczkę, po odrzuceniu nasion mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach + liść + ziele (15 minut gotować). Po tym czasie + cukier + ocet (kolejne 15 minut gotować). Dodać przeciery + sól + czosnek + ziółka + olej (wlewać powoli mieszając i gotować chwilę, aż się olej wchłonie) Zalewać gorącym sosem słoiki, pasteryzować 5-6 minut od zagotowania. |