Fasolka szparagowa |
FASOLKA SZPARAGOWA (doskonała zarówno na zimno jak i na ciepło) -3 kg fasolki (kroimy na 2 cm odcinki i obgotowujemy w osolonej wodzie) -1 kg marchewki (ścieramy na tarce o grubych oczkach) -1 kg cebuli (kroimy w piórka) -1 główka czosnku (posiekany) -4 czerwone papryki (kroimy w kostkę) -garść zielonej pietruszki (posiekana), pietruchy można dodać ile kto lubi, ja dodaję dość sporo. ZALEWA: -1,5 szklanki octu -1,5 szklanki cukru -1,5 szklanki oleju -1,5 łyżki soli -8 łyżek koncentratu pomidorowego. Zagotowujemy zalewę następnie wrzucamy startą marchew i gotujemy przez 5 minut potem kolejne warzywa i każde z nich gotujemy przez 5 minut: cebula, papryka, czosnek, fasolka. Na końcu dorzucamy garść pietruszki. Wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 10-15 min. |