Przepis lata świetlne dostałam od siostry . Zrobił furorę w akademikach gdy moja młodzież studiowała. Chleb tostowy , trochę tej mieszanki , wędlina , ser żółty i do piekarnika . Tosty nigdy nie przejadły się studentom
3 kg papryki - pokroić w cienkie paseczki 1 i 1/2 kg - pieczarek pokroić w talarki 1 kg - cebuli pokrojonej w pół plastry Pokrojone pieczarki i cebulę sparzyć wrzątkiem.
Zalewa 2 szkl. wody 1 i 1/2 szkl. octu 10% 1 i 1/2 szkl. cukru 4 płaskie łyżki soli Wszytko razem zagotować .
Przygotowane warzywa wymieszać i zalać gorącą zalewą . Jeszcze raz wymieszać , chwilę odczekać i napełniać słoiczki Pozostałą zalewą dopełnić każdy słoiczek. Małe słoiczki pasteryzować ok 15 min , duże 20 min/
|