Zupa z sałaty |
2 główki drobno pokrojonej sałaty 1 średniej wielkości posiekana cebula 4 pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego 4 średniej wielkości obrane i pokrojone w cienkie plastry ziemniaki 1 liść laurowy 3 łyżki masła 4 szklanki rosołu z kurczaka 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Na dwóch łyżkach masła usmażyć cebulę, selery, ziemniaki z liściem laurowym /5-6minut/ Wlać rosół z kurczaka i gotować, aż ziemniaki zmiękną/ 15minut/ Wyjąć liść laurowy Wywar wraz z warzywami zmiksować. Utrzymywać w cieple. Na pozostałej łyżce masła podgrzać sałatę /8minut/ Sałatę włożyć do zmiksowanych warzyw .Dokładnie wymieszać. Nieustannie mieszając wlać do zupy rozkłócone ze śmietaną żółtka. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać. Poleca się : Sałata musi być pokrojona bardzo drobno. To jest przepis z kuchni irlandzkiej Otrzymuje się tak na oko he, he 6 porcji. |