Rozmowy przy kawie (27) |
Tez szukam pomysłu, żeby zdążyć przed robalami. Niby pryskane, ale kto tam nasionnicę trześniówkę . Znalazłam "Czekoladowe czereśnie". Lojalnie uprzedzam, nie próbowałam. 4kg wydrylowanych czereśni 2kg cukru 7 łyżek rozpuszczalnego kakao 100g czekolady deserowej sok z 1 cytryny goździki mielona papryka chili cynamon Wydrylowane czereśnie zasypać cukrem i gotować 15' z dodatkiem soku z cytryny. 3/4 wytworzonego soku zlać przez sito, po czym resztę gotować jeszcze 15' (można doprawić jeszcze cytryną , wg uznania). Gorący płyn rozlać do słoików, zakręcić, pozostawić do przestudzenia. Pozostały sok z czereśniami doprawić do smaku cynamonem, papryką i goździkami, dodać kakao oraz połamaną czekoladę. Gotować całość na wolnym ogniu jeszcze 15'. Słoiki napełnić gorąca konfiturą i zakręcić. Konfiturę można też przestudzić w garnku, ale wówczas słoiki należy pasteryzować 10'. (Przepisy czytelników 7/2016) |