Rozmowy przy kawie (27)
Tez szukam pomysłu, żeby zdążyć przed robalami. Niby pryskane, ale kto tam nasionnicę trześniówkę taki dziwny.
Znalazłam "Czekoladowe czereśnie". Lojalnie uprzedzam, nie próbowałam.

4kg wydrylowanych czereśni
2kg cukru
7 łyżek rozpuszczalnego kakao
100g czekolady deserowej
sok z 1 cytryny
goździki
mielona papryka chili
cynamon

Wydrylowane czereśnie zasypać cukrem i gotować 15' z dodatkiem soku z cytryny.
3/4 wytworzonego soku zlać przez sito, po czym resztę gotować jeszcze 15' (można doprawić jeszcze cytryną , wg uznania).
Gorący płyn rozlać do słoików, zakręcić, pozostawić do przestudzenia.
Pozostały sok z czereśniami doprawić do smaku cynamonem, papryką i goździkami, dodać kakao oraz połamaną czekoladę.
Gotować całość na wolnym ogniu jeszcze 15'.
Słoiki napełnić gorąca konfiturą i zakręcić.
Konfiturę można też przestudzić w garnku, ale wówczas słoiki należy pasteryzować 10'.
(Przepisy czytelników 7/2016)


  PRZEJDŹ NA FORUM