Proste przepisy bezmięsne Od czegoś trzeba zacząć |
Wegeburgery Przepis co prawda nie mój, ze strony www.jadłonomia.com ale wypróbowany, smaczny i dietetyczny (kotlety pieczemy w piekarniku na dużej blaszce także jest i oszczędność czasu). Poniżej podaję oryginalny przepis. Ja dodałam startego żółtego sera wtedy najlepiej zejść z ilości oleju w przepisie. Składniki: 2 szklanki startej marchewki 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki prażonego słonecznika 1/2 szklanki prażonego sezamu 1 czerwona cebula 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki pietruszki łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce 1/4 łyżeczki chili sól i czarny pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki. Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obracając kotlety na drugą stronę. |