Proste przepisy bezmięsne Od czegoś trzeba zacząć |
Placuszki z cieciorki. -100 g suchej ciecierzycy, 50 g mąki owsianej, 30 g otrąb, 1 łyżka lnu mielonego -2 banany, 50 ml. mleka roślinnego, 2 łyżki kakao, odrobina proszku do pieczenia do osłodzenia nieco miodu. Namoczyć i ugotować cieciorkę. Zmiksować banany, mleko, cieciorkę na gładko. Wsypać do miski suche składniki,wymieszać i dodać zmiksowaną masę. Wymieszać dokładnie. Smażyć po obu stronach. Ja używam suchej patelni do naleśników. Jako dodatek - mus z dostępnych owoców. PLACKI MARCHEWKOWE - 500 g. tartej, odciśniętej marchwi, 2-3 ząbki czosnku, 3 jaja, 1 łyżka startego imbiru, pół szklanki mąki kukurydzianej, curry, sól do smaku. Wymieszać marchew z mąką. Odstawić na 30 min. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jaja, imbir, curry i sól do smaku. Smażyć na oleju na złoto. Można wzbogacić smak polewając miodem lub gęstym jogurtem. KOTLETY Z JAJEK -10 jaj ugotowanych na twardo, 2 jaja surowe, 3 łyżki tartej bułki,szczypiorek lub dymka, po pół łyżeczki oregano i chili, nieco soli i pieprzu. Ugotowane jajka drobno siekamy, Dodajemy 2 surowe, szczypiorek, bułkę tartą, przyprawy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w tartej bułce. Smażymy. KAPUSTKA -pół główki młodej kapustki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, ok. łyżeczki świeżo startego imbiru, 1 papryczka chili lub peperoni, 1 łyżeczka garam masala, odrobina kurkumy i soli grubej' 2 łyżki oleju kokosowego. W woku lub na głębokiej patelni smażymy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę - ok.5 min. Dodajemy czosnek, imbir, papryczkę poszatkowaną - smażymy następne 3 min. Cieniutko poszatkowana kapustka, przyprawy - kolejne 10 - 15 minut [ ma być al dente ]. Jak dodatki do kotlecików czy młodej kapustki , ryż basmati, jaśminowy, kasza gryczana, makaron wieloziarnisty.I oczywiście wszelaka zielenina. Dla lubiących eksperymenty, dodatek batata z masłem pietruszkowym lub lubczykowym. Ważne - witaminy A, D. E, K, są rozpuszczalne w tłuszczach. Zatem zawsze odrobina dobrej oliwy lub smakowego masła. |