Obrazki z Gospodarstwa (1) |
Justynko - moja ukochana Babcia robiła zawsze kruche ciasto do słodkich wypieków BEZ DODATKU CUKRU. Już dawno poszłam za tym przykładem i moje ciasto na mazurki to mąka, masło, żółtka i sól. Wtedy żaden kajmak mnie nie pokona, a że nie lubię zbyt słodkich deserów, to ten słodko-słonawy balansik uważam za rewelacyjny. Lewa strona: na kruchym cieście konfitura agrestowa, kajmak, orzechy włoskie, rodzynki Prawa strona: na kruchym cieście kajmak, suszone morele pocięte w paski, orzechy laskowe prażone na patelni, jakieś 3 kwadraciki gorzkiej czekolady - roztopione i pobryzgane po wierzchu Kajmak gotowy z puszki ale wyłącznie z Gostynia - on ma tylko mleko i cukier, a ja nie lubię tych aromatyzatorów, które na przykład czuję w kajmaku z Bakallandu. Na usprawiedliwienie tego gotowca - orzechy laskowe i agrest z ogrodu |