TIRAMISU |
TIRAMISU - 50 dag mascarpone - 3 jaja - 2 łyżki cukru (ja daję 1) - łyżka miodu - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - 3 łyżki ciemnego kakao (ja biorę słodkie) - 4 łyżki rumu (ja daję więcej) - 25 dag podłużnych biszkoptów • kawę rozpuscić w szklance gorącej wody, ostudzić, dodać alkohol • żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę, wymieszać z serkiem i sztywną pianą z białek • płytką salaterkę lub tortownicę* wyłożyć ciastkami tak, aby dokładnie przykryły dno (szpary wypełnić okruchami) (bez przesady, ja tego nie robię, po prostu ścieśniam nasączone juz biszkopty) !! każdy biszkopt przed ułożeniem zanurzyć na moment w ponczu kawowym • na takim spodzie rozsmarować połowę kremu, opruszyć kakao • następnie ułożyć taką samą warstwę ciastek, przykryć równą warstwą kremu, opruszyć kakao • wstawić na kilka godzin (tak tak!) do lodówki bardzo dobrze smakuje podane z dżemem malinowym/konfiturą malinową *świetnie wygląda w szklanym naczyniu! SMACZNEGO! |