Rozmowy przy kawie (18) |
EwaM pisze: O kutii nie wspomnę ani słowa, bo to paskudztwo. No, nie Uwielbiam kutię , wigilia bez kutii ,to nie wigilia Nasze menu wigilijne prawie zawsze takie samo , obowiązkowo 13 potraw - barszcz postny - uszka grzybowe ( do tego barszczu) - sos grzybowy z prawdziwków , ewentualnie podgrzybków - Karp smażony - karp pieczony z dodatkiem zieleniny i czosnku - sum smażony - łosoś w galarecie - pstrągi z piekarnika polewane białym winem - sledzie ( co najmniej 2 rodzaje) - kutia - strucla makowa - piernik - wszystko popijane kompotem z suszu Jak czasami brakuje potraw do tradycyjnej 13 to wliczamy chleb i herbatę Pierogi z kapusta i grzybami są tego dnia , ale jedzone na obiad Ogólnie musi być sporo ryb , bo towarzystwo bardzo rybiaste Dana pytałaś o pasteryzacje bigosu pierwszy raz tak robiłam , bo zazwyczaj mroże pasteryzowałam w słoikach litrowych ok. 30 minut |