Rozmowy przy kawie (17) |
Justyś, ale to nie jest takie proste. Kcesz na drożdżach, na zakwasie, pełnoizarnisty czy z mąki chlebowej, żytni, pszenny? No do wyboru do koloru. Jeśli ktoś ma problemy z nadkwasotą czy żołądkowe to powinien unikać chlebów ciemnych niestety. Chleb pszenny choć uznawany za niezdrowy jest o wiele delikatniejszy i nie powoduje takich dolegliwości dlatego ja piekę przeważnie chleby pszenne lub mieszane, a eM rozkminił temat chlebów ciężkich. Ćhleb żytni, pełnoziarnisty na zakwasie ZAWSZE będzie ciężki.... taki typowy gniot. Na dobry początek dam przepis na chlebek mieszany (żytnio-pszenny) na drożdżach. To chyba najprostszy z przepisów. 300g maki pszennej (500) 200g mąki żytniej chlebowej (720) 300 ml letniej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju rzepakowego 5g drożdży suszonych. Do maszyny wlewamy wodę i olej (zawsze najpierw płyny), dodajemy cukier, sól i sypiemy wymieszane mąki, na koniec sypiemy drożdże. Musicie ustawić tak program ( u mnie np 8 ) aby mieszanie z wyrastaniem zajęło ok dwóch godzin. Pieczemy niecałą godzinę Ja mam możliwość ustawienia stopnia zrumienienia skórki, a program dopasowuje czas do wagi chleba. Jeśli nie znacie (bo tak zrozumiałam) możliwości poszczególnych programów to niestety musicie próbować na sucho (a lepiej na mokro tzn z wodą np) i obserwować poszczególne etapy. |