Bez cukru O co naprawdę chodzi, gdzie ukrywa się cukier |
Syringa pisze: Cukier jest "zły" bo zawiera dużo kalorii oraz dlatego, że dostarcza tych kalorii gwałtownie. Po spożyciu cukru poziom glukozy we krwi wzrasta bardzo szybko, mamy hiperglikemię. Potem z kolei szybko spada. Cukry proste tak działają i nie jest to korzystne. Tak działa insulina, która wydziela się w tym większej ilości, im wyższy mamy poziom glukozy we krwi ![]() Do mnie przemawia pojęcie indeksu glikemicznego, czyli wartość liczbowa oznaczająca stężenie glukozy we krwi po zjedzeniu konkretnego produktu. Im wyższy IG ma produkt - tym wyższy poziom glukozy po jego zjedzeniu mamy we krwi - więcej insuliny wydziela trzustka - szybszy spadek stężenia glukozy - więcej glukozy idzie do komórek, a my odczuwamy dodatkowo intensywniejsze uczucie głodu. Oczywiście wartość IG dla danego produktu (są tabele z informacjami na ten temat) jest wartością uśrednioną z wyników otrzymanych po wykonaniu serii badań na grupie zdrowych osób. Trzeba tylko zaznaczyć, że ten sam produkt przed i po przetworzeniu może mieć zupełnie inny IG (po przetworzeniu zwykle wyższy). Czyli tak jak Beatko napisałaś: kierujemy się w stronę produktów, które nie powodują gwałtownych wzrostów poziomu glukozy we krwi. |