Empanadillas |
Są to hiszpańskie pierogi, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smaczne, sycące. Ciasto: 1 szklanka wina wytrawnego lub półwytrawnego 1 szklanka wody 1 kostka smalcu 1 kostka masła mąka "ile ciasto weźmie" Wodę i wino podgrzewamy, rozpuszczamy w tym tłuszcze, a następnie zasypujemy mąką ciągle mieszając. Konsystencja ciasta nie powinna być zbyt luźna. Ciasto powinno się schłodzić w lodówce, może być nawet całą noc. Farsz: 60 dkg mięsa mielonego 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 duża cebula słoiczek koncentratu pomidorowego sól, chili, tymianek, czosnek Mięso podsmażamy dajemy pokrojone w kostkę warzywa oraz przyprawy i koncentrat, dusimy. Ciasto wałkujemy i wycinamy spore krążki (ok. 10 cm średnicy). Lepimy pierogi. Przepis mówi o smażeniu ich na patelni, ja jednak najczęściej piekę je na blasze w piekarniku. Zależy, co kto lubi. Dobre są zarówno na ciepło, jak i na zimno.Smacznego |