Pasztet z bobu |
To wstawiam obiecany przepis na wegetariański pasztet z bobu i cukini: 1 kg bobu 1 cukinia (zielona) 1 duża cebula ½ szklanki kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej Sól, pieprz, tymianek, majeranek 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w 1 szklance wody. Bób gotujemy - nie trzeba obierać ze skórki, chyba, że ktoś ma dużo czasu. Cukinie i cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni na oliwie. Dodajemy przyprawy. Wszystkie składniki, czyli kaszę, bób oraz cukinię z cebulą i wyciśnięte ząbki czosnku miksujemy w malakserze lub blenderze - przekręcam przez maszynkę bo ten bób mam w łupinkach. Solimy i pieprzymy do smaku, doprawimy przyprawami jeśli jest taka konieczność. Wbijamy jajko i dodajemy 2 płaskie łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki wysmarowanej oliwą i oprószonej od wewnątrz bułka tartą lub otrębami. Pieczemy ok. 50 min w temp 180 st. C SMACZNEGO! |