In Vino Veritas
Wino powstało, aby radować i czynić ludzi szczęśliwszymi, lecz nie pijanymi
Wina lodowe czyli efekt przetworzenia zmrożonych winogron, zbieranych ręcznie nocą lub nad ranem, gdy temperatura powietrza wynosi co najwyżej -7C. Trzeba się spieszyć, bo rano może przyjść ocieplenie i zniweczyć wysiłek. Sok wyciska się bez rozmrażania w tempie nie za szybkim, żeby prasy nie zatkać twardymi grudkami lodu i nie za wolnym, żeby owoce nie zdążyły rozmarznąć, ponieważ wtedy woda traci stan stały i znów miesza się z sokiem.
Fermentacja trwa dłużej niż innych win ale efekt to istna bajka czyli niebo w gębie. Wina takie mogą leżeć praktycznie dowolnie długo czyli są praktycznie wieczne wesoły

Tu przedstawiciel z Niemiec czyli Eiswein





Na kontretykiecie mamy krótki wykład na temat Eiswein oraz obrazowo pokazany stopień słodkości tegoż wina.

A tu wino ze Słowacji, gdzie informacja "Ladovy zber" uświadamia nas na temat metody pozyskania owoców.





Z kontretykiety możemy odczytać m.in. informacje o zbiorze w 2002 roku przy temperaturze -9C oraz o wspaniałym smaku i aromacie wina. Dojrzałe figi, kwiat lipy, ananas,limetka... Zawartość cukru 80g/l


  PRZEJDŹ NA FORUM