Wsi spokojna, wsi wesoła czyli c.d.n. choćby nie wiem co :)
Witam aniołek przeczytałam z ciekawością i wypiekami na twarzy aniołek Piekna ta wasza wioska, nawet w taką pogodę. Pozwolę sobie na dodanie do opowieści ,że Czulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Czulent to bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa, z fasolą (często ciecierzycą), cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną. Czasami w jego skład wchodzą także jajka na twardo, knedle. Spożywany w szabat.W związku z tym, że w szabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez noc i był gotowy na sobotni obiad. Dawniej, w małych miejscowościach noszono przygotowany czulent do miejscowej piekarni, aby udusił się w powoli stygnącym piecu chlebowym. Także częściowo W. miał rację aniołek


  PRZEJDŹ NA FORUM