In Vino Veritas
Wino powstało, aby radować i czynić ludzi szczęśliwszymi, lecz nie pijanymi
Misiu trza było coś intuicyjnie kupić, odwagi wesoły Od czegoś trzeba zacząć. A potem już pójdzie wesoły
Basiu dzięki, że korzystasz wesoły Ja kupuję od 6 lat u Marka Kondrata (teraz nazywa się to Wina Wybrane). Jak masz wątpliwości lub opis nie bardzo do Ciebie przemawia, to możesz zadzwonić i doradzą Ci bardzo dobrze. Błyskawiczna dostawa.
Drugie źródło to Winezja. Na razie raz u nich kupiłam i oceniam zakup na bez zarzutu. Zraziłam się do 6 Win, bo namówiła mnie pani na zestaw i dosłownie żadne wino nie było niczym wartym uwagi a w dodatku jedno z nich miało wadę, czyli było to tzw. "wino korkowe". Ja wiem, że to się zdarza najlepszym, tego nie można przewidzieć i bez gadania wymienili na drugą butelkę, ale jakoś tak mnie zniechęciło.

A to moja propozycja na genialny aperitif dla wielbicieli owocowej słodyczy. Nie na co dzień, bo cena wysoka (45.99 zł w Marks&Spencer), ale jako świąteczna przyjemność dla zmysłów - godna polecenia.



Smukła butelka zawiera w swoim wnętrzu złoty płyn o niezwykłym aromacie kwiatowo - owocowym (producent pisze o liczi, płatkach róży, melonie, ale każdy niech poszuka swojego skojarzenia). Oto półsłodki Gewurztraminer z Alzacji, regionu w północno-wschodniej części Francji, gdzie wpływy germańskich sąsiadów są bardzo silne, zarówno w kulturze, architekturze, jak i w produkcji win. Region długi i wąski położony u stóp Wogezów, winnice zresztą leżą na przedgórzu Wogezów, na pagórkach, gdzie stoki zwrócone są na wschód lub południowy wschód. Góry definiują klimat, a aktywność lodowca skomponowała glebę według przepisu:trochę piachu, skał wulkanicznych, ale i żyznych osadowych gleb wapiennych z domieszką gliny i margli.

Wina produkowane w tym regionie mają przeróżną zawartość cukru a zatem wybieramy, co nam pasuje. Gwoli wyjaśnienia: w ogóle wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie powstają w określony sposób: może to być różna zawartość cukru w gronach w chwili zbioru, zatem drożdże pracując przy przeróbce tego cukru i wytwarzając alkohol padają trupem, gdy poziom alkoholu dojdzie do konkretnego poziomu. A cukier jeszcze zostaje!
Czasem w toku produkcji zabija się drożdże przez dodanie wysokoprocentowego alkoholu i powstają słodkie wina wzmacniane takie jak Madeira czy Malaga.
Do właściwej klasyfikacji wina mierzy się poziom tzw. cukru resztkowego, czyli tego, co nieprzerobiony pozostał w winie, jak już drożdże zdechły nieodwracalnie. Wynik otrzymuje się w g/l. W kombinacji w poziomem kwasowości wrzuca się dane wino do właściwej "przegródki" słodkości.
Generalnie dla win wytrawnych poziom cukru resztkowego powinien wynosić ok. 9g/l a dla win półsłodkich, jak to opisywane, już ok. 45g/l. Te wielkości są inne dla win musujących i szampanów, ponieważ dwutlenek węgla równoważy słodycz dość silnie, więc tu zawartości cukru będą wyższe. Ale o tem potem wesoły
Win dosładzanych po zakończeniu fermentacji w ogóle nie należy wspominać, bo to nie są wina. Zresztą jest to w zasadzie zabronione.

O winach słodkich opowiem kiedy indziej, teraz revenons a nos moutons czyli wracamy do naszych baranów:



Wino posiada apelację AOC, do której należy większość win alzackich.



Tu mamy kilka informacji o winie oraz ważna rzecz: należy podawać dobrze schłodzone, jak dla mnie to zasługuje ono na nie więcej niż 8C! Pycha! wesoły


  PRZEJDŹ NA FORUM