SKŁADNIKI • mąka pszenna 25 dkg • cukier 10 dkg • margaryna 12.5 dkg • żółtka 2 sztuki • śmietana 18% 2 łyżki • dodatkowo: • wiórka kokosowe 5 dkg • białko 1 szt Mąkę przesiewamy, oddzielamy niewielką ilość na podsypanie. Dodajemy cukier, margarynę i siekamy dokładnie na małe kawałeczki. Gdy tłuszcz dobrze nam się połączy z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę. Zarabiamy ciasto nożem, tak aby wszystkie jego składniki połączyły się ze sobą. Finalnie zagniatamy ciasto rękami, aż mąka wchłonie wszystkie składniki. Ciasto schładzamy w lodówce (pół godziny). Następnie wałkujemy na grubość 5 mm. Przy pomocy foremek wykrawamy ciastka. Każde z nich smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem, posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni.
Efekt końcowy
|