Pierniczki Jagi
5jaj 1/2 kg cukru 1/2 kg miodu 1 1/2 kg mąki pszennej 1/2 kg tłuszczu ( ja daje margarynę Palmę) 1/4 szkl. wody 1/2 łyzki sody 1 proszek do pieczenia (20g) 5 dkg kakao 5 dkg przyprawy do piernika ( najlepsza jest Kotanyi , bo nie zawiera maki i jest super korzenna)
Wykonanie 25dkg cukru rozpuścic w garnku na złoty kolor cały czas mieszając i uważając , aby się nie przypalił i nie zrobił ciemno brązowy , Odstawić garnek z ognia. W międzyczasie rozpuścić tłuszcz z miodem i woda w osobnym garnku. Gdy się rozpuści tłuszcz , garnek z karmelem ponownie wstawić na ogień i po woli wlewać do niego ciągle mieszając gorący tłuszcz . Chwile pogotować i odstawić do ostygnięcia. Czasami może po takim łączeniu obu mas zrobić sie tzw. "glut", wówczas trzeba na małym ogniu tak długo mieszać aż się pięknie rozpuści. Resztę cukru ( 25dkg) ubic z jajami ( jak na biszkopt) az masa zrobi sie gęsta i biała . Zimną masę miodową wymieszać z mąką , kakao , przyprawami do piernika ,proszkiem do pieczenia i sodą , nast. wlać mase jajeczna i wyrobić dokładnie ciasto . Nst. oprószyć je maka i odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce do następnego dnia . Pieczemy ok 8-10 min w 170-180 stopniach.
Ciasto może leżakować dosyć długo , ja najdłużej trzymałam prawie 2 miesiące Pięknie się wałkuje , nawet bez podsypywania mąką , jest bardzo elastyczne. Jeżeli chcemy aby się błyszczały można posmarować przed pieczeniem mlekiem skondensowanym niesłodzonym.
|