Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Po owych 10 minutach tez były blade, wiec stałam przy piekarniku i czekałam aż się zrumienią. Poza tym ostrzegam, że po upieczeniu są dość miękkie i trzeba poczekać z wykładaniem aż ochłodną, bo wówczas robią się cudnie kruche. Co roku na święta piekę różne ciasteczka i potem do Trzech Króli tylko się wyciąga z puszek, puszeczek.

To jeszcze

Ciasteczka korzenne

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych lub przyprawy do pierniczków
1/2 łyżeczki soli
200 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu gryczanego

W misce wymieszaj mąkę, przyprawę do ciasteczek i sól. W drugiej misce ubij masło z brązowym cukrem na puszystą masę, następnie dodaj miód, ubij. Dodaj suche składniki i zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj kulę, lekko spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Schłodzone ciasto podziel na 2 części i wałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm. Foremkami wycinaj pierniczki i układaj je na wyłożonej papierem blaszce. Piecz 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C . Studź na kratce. Ostrzegam- w rozgrzanym piekarniku pieką się błyskawicznie i trzeba ich pilnować.




  PRZEJDŹ NA FORUM