Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
    aniamania pisze:

    Mario, poproszę przepis na lukier. Mój bardzo szybko odpada i pierniki tracą przez to wygląd. Dekorujesz szprycą czy strzykawką, a może jeszcze czymś innym?

aż z ciekawosci zerknełam na swoje ubiegłoroczne , które sciągnełam z choinki i przeleżały cały rok w puszcze,
lukier do tej pory się mocno trzyma ,jedynie na dużych powierzniach troszeczkę popękał
Mogę śmiało polecić ten:

LUKIER do dekoracji pierniczków i ciastek



1 białko kurze
120-140 g przesianego cukru pudru (na białko małego jajka- ok. 120 g cukru , duzego jajka -140 g cukru)
łyżeczka soku z cytryny

Białko ubijamy mikserem na sztywno , nst wsypuję po łyżce cukru pudru ciągle ubijając mikserem.
Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny.
Lukier ma być sztywny i lśniący , trwa to ok 20-30 min


na rysowanie konturów potrzebujemy gęstego lukru , na wypełnienia rozrzedzamy gesty lukier woda

dekoruję wyłącznie woreczkiem zrobionym z papieru do pieczenia , taką tutką

TUTAJ
mozna zerknąc jak taka tutkę zrobić
a TUTAJ jak dekorować


  PRZEJDŹ NA FORUM