Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe |
aniamania pisze: Mario, poproszę przepis na lukier. Mój bardzo szybko odpada i pierniki tracą przez to wygląd. Dekorujesz szprycą czy strzykawką, a może jeszcze czymś innym? aż z ciekawosci zerknełam na swoje ubiegłoroczne , które sciągnełam z choinki i przeleżały cały rok w puszcze, lukier do tej pory się mocno trzyma ,jedynie na dużych powierzniach troszeczkę popękał Mogę śmiało polecić ten: LUKIER do dekoracji pierniczków i ciastek 1 białko kurze 120-140 g przesianego cukru pudru (na białko małego jajka- ok. 120 g cukru , duzego jajka -140 g cukru) łyżeczka soku z cytryny Białko ubijamy mikserem na sztywno , nst wsypuję po łyżce cukru pudru ciągle ubijając mikserem. Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny. Lukier ma być sztywny i lśniący , trwa to ok 20-30 min na rysowanie konturów potrzebujemy gęstego lukru , na wypełnienia rozrzedzamy gesty lukier woda dekoruję wyłącznie woreczkiem zrobionym z papieru do pieczenia , taką tutką TUTAJ mozna zerknąc jak taka tutkę zrobić a TUTAJ jak dekorować |