Jabłecznik z budyniem
Jabłecznik z budyniem

Składniki:
- 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła (375 g) – może być pół na pół
- 6 jaj
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 torebki budyniu waniliowego (po 40 g)
- 8 dużych jabłek
Składniki ciasta ogrzać do temperatury pokojowej.
Wstępnie przygotować jabłka: umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne.
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu (NIE wynosić w chłodne miejsce). Ja ugotowałam już po tym jak ciasto było przygotowane do wyłożenia na blaszkę.
Miękki tłuszcz utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i wymieszać z tak przygotowanym ciastem. Blaszkę do pieczenia (u mnie 23×33 cm, ale lepiej użyć trochę większej, np. 24×36 cm) wyścielić papierem do pieczenia. Około 1/3 ciasta wylać do blaszki (jest dość gęste więc rozsmarowałam go mokrą łyżką), ułożyć na nim połowę pokrojonych w plastry jabłek. Zalać tę warstwę wciąż gorącym budyniem i ułożyć drugą część jabłek. Na całość wylać resztę ciasta i równo rozprowadzić (patent z łyżką znowu się przydał). Piec 50-60 minut w temperaturze 180-190 st.C. (170 przy termoobiegu).
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


  PRZEJDŹ NA FORUM