Przyznaje, że cały dzień nie miałam ani odrobniny czasu tu zajrzeć. Ale dom mam ogarnięty, chilli con carne gotowe, a dodatkowo - solidny gar rosołu, gdyby dzieci miały ochotę. W piekarniku piecze się natomiast szarlotka z budyniem.

Od razu uprzedzam prośby i daje przepis
Jabłecznik z budyniem Składniki: - 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła (375 g) – może być pół na pół - 6 jaj - 1 i 1/4 szkl. cukru - 1 op. cukru z wanilią - 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej - 1 szkl. mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 torebki budyniu waniliowego (po 40 g) - 8 dużych jabłek Składniki ciasta ogrzać do temperatury pokojowej. Wstępnie przygotować jabłka: umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu (NIE wynosić w chłodne miejsce). Miękki tłuszcz utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąki z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem. Blaszkę do pieczenia (u mnie 23×33 cm, ale radzę użyć trochę większej, np. 24×36 cm) wyścielić papierem do pieczenia. Około 1/3 ciasta wylać do blaszki, ułożyć na nim połowę pokrojonych w plastry jabłek. Zalać tę warstwę wciąż gorącym budyniem i ułożyć drugą część jabłek. Na całość wylać resztę ciasta i równo rozprowadzić. Piec 50-60 minut w temp. 180-190 st.C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
W cięgu dnia byłam z mym dziecięciem kupić jej buty, bo chciała wziąć moje...Obeszłyśmy też groby w pobliskim mieście powiatowym, w tym wymyłam i ubrałam grób Teścia. Bo jak nie ja to kto? Pytanie oczywiście jest retoryczne. A z dodatkowych 'atrakcji' tradycyjnie jak co roku wydrążyłyśmy dynię i już stoi sobie w ganku. Niektórzy mają mocno negatywny stosunek do zapożyczania obcych tradycji, a wg mnie nie ma nic złego w wesołej dyńce i dystansie do śmierci. Środek dyni zamroziłam.
A oto owa wesoła dyńka

Zaraz spacer z Okim i mam nadzieję doczytać, co nagadaliście.
|