Sałatki rybne |
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ananasem Składniki: •2 puszki tuńczyka w sosie własnym •1 puszka ananasa •2-3 małe pory (albo szczypiorek ) •1 słoik selera konserwowego •1 puszka kukurydzy •20-30 dag żółtego sera •3-4 jajka ugotowane na twardo •majonez (kilka łyżek) Jajka kroimy w kostkę, ananasa w kawałki. Kukurydzę, seler i tuńczyka odcedzamy z zalewy. Pora kroimy w paseczki a ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki układamy warstwami, najlepiej na zmianę warstwę "białkową" i warzywną...... - jajka - kukurydza - ananas - tuńczyk - por - seler - ser żółty - majonez (rozsmarować) - por Następnie gotową sałatkę odstawić na kilka godzin do lodówki, aby składniki się przegryzły-smacznego |