Tort ROKOKO mojej Babci |
Ten tort jest u mnie w domu od lat w obowiązkowym repertuarze bożonarodzeniowym. Po wieczerzy wigilijnej "odpalamy" tort dla uczczenia urodzin R., które przypadają właśnie tego dnia. Babcia, gdy była już bardzo chora i nie zajmowała się już gotowaniem, opowiadała mi, jak robi ten tort, a ja pisałam pod dyktando. Nie robię polewy z tego przepisu, tylko rozpuszczam 2 czekolady z odrobiną wrzątku (1 gorzką i 1 mleczną albo obydwie gorzkie - Wedla). Do robionych polew jestem jakaś ciemięga i od pewnego czasu pogodziłam się z tym i już nie marnuję składników. :;230 Ta masa orzechowa jest rewelacyjna! Oczywiście nie ucieram jej w makutrze, tylko mikserem - raz-dwa i gotowe. Ciasto: 10 jaj 10 łyżek cukru 4 łyżki kakao 4 łyżki mąki 4 łyżki tartej bułki 1/2 proszku do pieczenia Kakao z mąką, tartą bułką i proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać na papierze. 10 żółtek utrzeć do białości z cukrem. Z białek ubić sztywną pianę. Do utartych żółtek dodawać na zmianę raz kakao, raz pianę, lekko mieszać drewnianą łyżką. Upiec jak biszkopt w piecu ok. godziny (na dno położyć kółko z pergaminu). Masa orzechowa: 15 dag zmielonych orzechów włoskich 10 łyżek mleka 25 dag masła 18 dag przesianego cukru pudru 1/2 laski wanilii Mleko z wanilią zagotować, wsypać zmielone orzechy, podgotować, ciągle mieszając. Gdy masa będzie gęsta, odstawić do wystygnięcia. Tymczasem rozetrzeć w donicy masło z cukrem pudrem, długo ucierać(1/2 godziny). Potem dodawać orzechy i znów ucierać dokładnie. Od dokładnego ucierania zależy delikatność masy. Glazura czekoladowa: 2 łyżki dobrego kakao 1 łyżka cukru 1 łyżeczka masła 1/4 szklanki mleka trochę wanilii Kakao z cukrem dobrze wymieszać, rozprowadzić mlekiem, aby nie było grudek, dodać wanilii, gotować, aż nabierze gęstości śmietany. Zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę świeżego masła, dobrze wymieszać, aby masło całkowicie się rozpuściło. Rozciąć tort na połowę, jeżeli za suchy - nasączyć roztworem kakao w ciepłej gotowanej wodzie. Zwilżyć jedną połowę tortu, nałożyć masę, zwilżyć drugą połowę i przykryć, lekko uciskając, ręka, aby masa złączyła krążki tortu. Posmarować tort gorącą polewą czekoladową. Gdyby polewa zgęstniała, można dodać odrobinę mleka, rozgrzać i szybko smarować tort. |