Nalewka miętowa |
To najszybsza w robieniu i możliwości szybkiej degustacji nalewka ![]() 2 garście liści świeżej mięty (ja daję trzy rodzaje) 1 l spirytusu Umyć, pokroić, zalać w słoju spirytusem i odstawić w ciemne miejsce na 3 dni (ważne!) Mieszam raz dziennie, potrząsając słojem. 1/4 l wody 1,5 szklanki cukru 5 łyżek lejącego miodu Po trzech dniach zlewam, przecedzając przez sitko. Cukier do wody i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Do letniego syropu dodaję miód i mieszam. Następnie łączę po całkowitym ostudzeniu z alkoholem i odstawiam na dwa tygodnie. Po tym okresie zlewam, przecedzając przez gazę. Nie będę pisać, że odstawiam..... schodzi od ręki. ![]() Jej zaletą jest to, że ponieważ nie ma konsystencji gęstej, można smak i procenty dopasować na końcu. |