Nalewka z aronii |
Odkąd mam krzew aronii to prócz soków i dżemów robię nalewkę I. 150 szt. owoców aronii 100 liści wiśni 1,5 l wody niegazowanej Gotujemy 15 minut Zostawiamy na 24 godziny w chłodzie Gdy minie ten czas - przecedzić Dodać 0,5-0,7 kg cukru + 1 łyżeczka kwasku cytrynowego i zagotować. Gdy przestygnie dodać 0,5 l spirytusu. Wymieszać, rozlać, zakręcić i odstawić do piwniczki niech nabiera mocy Wbrew pozorom, gdy patrzy się na zestaw 0,5l spirytusu i 1,5 l wody nie jest słaba a wręcz przeciwnie (jak dla mnie). Oczywiście należy poczekać. II. 150 szt. owoców aronii 100 liści wiśni 1 l wody niegazowanej Postępowanie jak powyżej Jedyna różnica to dodajemy 0,7-0,8 kg cukru a na koniec 0,5l wódki + 0,25l spirytusu |