Buraczki jako surówka ale też na barszczyk niby ukraiński |
3 kg buraków ugotować, ostudzić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalewa - 1 szklanka cukru - 1 szklanka octu - 3-4 szklanki wody - duża łyżka soli - 1/2 szklanki oleju - 7-8 liści laurowych - 12 kulek ziela angielskiego - 20 ziarenek pieprzu i dodatkowo 2-3 główki czosnku Zalewę gotujemy w dużym garnku, dodajemy buraki i tyle ząbków czosnku by w każdym słoiku były 3-4. Całość niech kilka razy zabulgota. Gorące buraczki wkładamy do słoików, lekko uciskamy...jak trzeba dolewamy zalewy. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. NIE PASTERYZUJEMY !!!! 1. Idealna surówka do dań, wystarczy odsączyć przed podaniem z nadmiaru zalewy. Ja już nie doprawiam niczym ale jak ktoś lubi może dodać posiekanej cebulki, soli, pieprzu, no co kto lubi 2. Barszcz....do wywaru jak do każdej zupy....ma piękny kolor i smak, ja daję na garnek 7 litrowy słoik 0,5 l. Tak nam smakują te buraczki, że robię je przez cały rok jak zużyję ostatni słoik to zaraz kupuję buraki i robię na nowo. Smacznego |