| |
ewkapaw | 24.11.2014 14:30:17 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: SZCZECIN
Posty: 73 #1990043 Od: 2014-8-23
| Marysiu jakie piękne są te Twoje pierniczki _________________ Pozdrawiam EWA |
| |
Electra | 09.01.2025 00:14:34 |
|
|
| |
MaGorzatka | 24.11.2014 14:34:25 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #1990046 Od: 2014-7-13
| Krzysztofkhn pisze:
I o tę temperaturę pytałem. Zaryzykuje, ciasto idzie na balkon.
I dobrze. Moje leżakuje zawsze w w piwnicy, a ja mam tam 10-12 stopni przez cały rok. _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
Aszkabis | 24.11.2014 14:36:12 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: wielkopolska
Posty: 273 #1990048 Od: 2014-9-29
| Nie będę podawał przepisu ale podam link do wspaniałego bloga [można się zakochać w tym co pokazuje] i przepisu na ciasto.Jutro jadę po składniki i będę robiła
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ Ola 9 km od miasta
|
| |
paputowy_dom | 01.12.2014 16:57:39 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1646 #1994406 Od: 2014-8-6
| Witam przedświątecznie i wklejam przepis na śledzia pod futrem (obowiązkowy u mnie na święta). Przepis jest Romaszki
Szuba, czyli śledź pod futrem
4 filety śledziowe kroimy w paski (niezbyt małe, powinno je się wyczuwać w daniu)
Wszystko ścieramy na dużej jarzeniówce do osobnych naczyń: gotowane jajka, jabłko, gotowane warzywa - buraczki (kilka jednakowej wielkości), marchewka, ziemniaki, cebule kroimy w piórka i polewamy octem lub sokiem cytryny.
W głębszym i podłużnym naczyniu układamy: połowę pokrojonych filetów, połowę buraczków, majonez, marchewka, ziemniaki, jajko, majonez, jabłka, cebula (cebula musi być obok jabłka!), resztę filetów, resztę buraczków, grubsza warstwa majonezu.
Uwaga! Buraczków powinno być więcej od innych składników, przynajmniej o połowę. Majonez musi być rzadki, lejący się, najlepiej zrobić samemu odpowiedniej konsystencji lub do sklepowego dodać rzadkiej śmietany, olej, musztardę, sól, pieprz, cukier i dobrze wymieszać, radzę nie robić to blenderem, bo znowu stanie się gęsty.
_________________ wszystko co kocham pozdrawiam justyna |
| |
iwonaPM | 01.12.2014 17:04:10 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: bxl/lbn
Posty: 3891 #1994417 Od: 2014-7-11
| Justynko dzięki za przypomnienie przepisu , w tym roku chyba się na niego skuszę _________________ Iwkowy ogródeczek Iwkowy ogródeczek II
„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton |
| |
Barabella | 02.12.2014 19:34:40 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #1995152 Od: 2014-7-11
| Olu zrobiłaś to ciasto świąteczne? Mam już gotowe bakalie do zalania, ale cały czas mnie nurtuje ta forma do pieczenia..... Wydaje się bardzo wysoka.... W jakiej pieczesz? _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
Aszkabis | 03.12.2014 16:53:51 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: wielkopolska
Posty: 273 #1995622 Od: 2014-9-29
| Barabella pisze:
Olu zrobiłaś to ciasto świąteczne? Mam już gotowe bakalie do zalania, ale cały czas mnie nurtuje ta forma do pieczenia..... Wydaje się bardzo wysoka.... W jakiej pieczesz?
moje już dwa razy nasączone alkoholem.Na blogu Wandzia zrobiła to raz i zaraz otoczyła pierzynką.Ja dopiero dzisiaj kupiłam marcepan i dokupiłam figurki. Wg.jej przepisu zrobiłam z tortownicy o śr.28 cm.Wyłożyłam papierem dół i zrobiłam z papieru do pieczenie wyższą obręcz od środka.Ładnie się upiekło.W sobotę wyjeżdżam i chyba dopiero za tydzień obłożę marcepanem i lukrem. Okazało się,że córka też takie robi i będą na święta dwa jak swoje przywiezie _________________ Ola 9 km od miasta
|
| |
survivor26 | 03.12.2014 16:58:49 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #1995624 Od: 2014-7-11
| A to ciasto to odmiana Christmas pudding - robiłam parę lat temu z tradycyjnego przepisu i choć brzmi efektownie, to moim zdaniem smakowo jest dośc przeciętne _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
Barabella | 03.12.2014 17:28:09 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #1995637 Od: 2014-7-11
| Olu dzięki za poradę, bo główkowałam nad tym mocno...... _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
Aszkabis | 03.12.2014 17:37:12 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: wielkopolska
Posty: 273 #1995641 Od: 2014-9-29
Ilość edycji wpisu: 3 | Pat,nie wiem czy to odmiana tego co piszesz.Ja lubię wszystko co z bakaliami i dlatego tak mi przemówiło do wyobrażni.To dla mnie odmiana keksu który miałam w planach.
_________________ Ola 9 km od miasta
|
| |
Aszkabis | 05.12.2014 11:27:44 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: wielkopolska
Posty: 273 #1996811 Od: 2014-9-29
| Obiecałam pokazać tu tez
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ Ola 9 km od miasta
|
| |
Electra | 09.01.2025 00:14:34 |
|
|
| |
asia3368 | 05.12.2014 13:18:23 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Kujawsko-pomorskie
Posty: 169 #1996880 Od: 2014-7-14
| Olu, żal będzie rozkroić taki piękny"torcik" _________________ Pozdrawiam Asia |
| |
lora | 07.12.2014 22:25:45 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lubelskie
Posty: 4997 #1998224 Od: 2014-7-11
| Śledź pod pierzynką...mniam. _________________
Świat moich marzeń
Świat moich marzeń 2 |
| |
Urazka | 08.12.2014 00:17:38 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wieś 20 km od Wrocławia
Posty: 2952 #1998284 Od: 2014-8-9
| Olu Twoje ciasto świąteczne to nie jest dzieło kulinarne ale dzieło sztuki! Mario byłam dzisiaj na Jarmarku Świątecznym we Wrocławiu. Moją uwagę zwróciły pierniczki dekorowane podobnie do Twoich chociaż mniej finezyjnie. Były wielkości średniego jabłka i kosztowały 5zł za sztukę! Zapytałam sprzedawczynię o cenę, mimo widniejącej karteczki, bo pomyślałam, że cena na kartoniku dotyczy czegoś innego. _________________ pozdrawiam, Janina |
| |
survivor26 | 13.12.2014 09:57:54 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2001061 Od: 2014-7-11
| To ja wstawię przepis na najprostszy, ale i mój najulubieńszy keks biszkoptowy:
cztery żółtka utrzeć z 10 łyżkami cukru, dodać 10 łyżek mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia, posiekanych bakalii wg uznania (ja daję dużo) a na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami i do piekarnika na 180 stopni na ok 40 minut.
wychodzi zawsze, smakuje bosko _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
Barabella | 13.12.2014 10:11:19 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #2001069 Od: 2014-7-11
| Jak wyjdzie, to Cię Boguś ozłoci On jest keksożerca..... Na jaką blachę ta proporcja? _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
survivor26 | 13.12.2014 10:20:02 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2001074 Od: 2014-7-11
| Basiu, na krótką keksówkę, ja robię w takiej dłuższej, jak makowce i wtedy podwajam proporcje. _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
Barabella | 13.12.2014 10:39:57 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #2001080 Od: 2014-7-11
| Dzięki Pati, zrobię w takiej do chleba, bo mi któraś panna podwędziła keksówkę...... Z przykrością stwierdziłam, że mam mniejszy piekarnik niż w kuchence starej, na gaz. Największa blacha, w której piekłam sernik z 2kg sera, niestety nie wejdzie do piekarnika.... Dobrze, że piekłam w średniej szarlotkę, bo okazało się, że ona na styk weszła..... To by było, jakbym w dużej kruche ciasto wykleiła i masę serową wylała....... _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
survivor26 | 13.12.2014 18:23:27 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2001271 Od: 2014-7-11
| Nie przeklejam przepisu tylko gotowy link
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Od dziś są to moje ulubione pierniczki - mięciutkie, słodkie, od razu do jedzenia wprost z piekarnika _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
survivor26 | 14.12.2014 12:35:13 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2001606 Od: 2014-7-11
| Kutia tak, jak robił mój dziadek - co dom to trochę inny przepis, ale u mnie jest zawsze tak:
ok. 1 szklanki pszenicy (sprzedawanej w sklepach pod nazwą 'kutia' zwykle, takiej łuskanej, nie od chłopa prosto z pola) mniej więcej pół puszki masy makowej (dziadek oczywiście robił z prawdziwego mielonego maku z cukrem, ale ja jestem leniwa), ok 1 szklanki miodu i bakalii, ile kto lubi: u mnie najwięcej rodzynek, skórki pomarańczowej i orzechów włoskich. Pszenicę zalać na noc wodą, rano zagotować na pół miękko. Ostudzoną wymieszać z makiem, miodem i bakaliami. Najlepiej smakuje drugiego dnia, więc ja robię dzień przed wigilią. Może stać i kilka dni, ale w lodówce, inaczej kiśnie.
_________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
Electra | 09.01.2025 00:14:34 |
|
|