

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: wielkopolska
Posty: 273 #1961801 Od: 2014-9-29
Ilość edycji wpisu: 1 | To ciasto zwieńczy święta.Wielkanoc i Boże Narodzenie.A to za sprawą białek które zostają z innych wypieków. Znalazłam zdjęcie z Wielkanocy i tu w wersji z truskawkami.Zimą robimy z borówka amerykańską albo owocami granatu Przepis z netu ze strony Moje Wypieki Składniki:
6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej) 1 łyżeczka białego octu winnego (lub soku z cytryny) 500 ml śmietany kremówki (lub mniej) świeże owoce sezonowe
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas. Na sam koniec dodać łyżeczkę skrobi i łyżeczkę octu. Zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny.
Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować świeżymi owocami sezonowymi.
Smacznego :-).
a tak wygląda u mnie
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Dużo się nie zje bo bardzo słodkie ale za ten kremowy środek bezy oddam inne ciasto
_________________ Ola 9 km od miasta
|